zondag 11 mei 2014

Overheerlijke Suikervrije Peperkoek

Gezonder bakken is niet zo moeilijk als over het algemeen wordt aangenomen. Er zijn een aantal minder gezonde of dierlijke voedingsmiddelen die je kunt vervangen door andere plantaardige, of gezonde voedingsmiddelen. Kijk maar:

1 ei kun je vervangen door 1 banaan of 1 el lijnzaad geweld in 3 el heet water. Dit werkt heel goed in cakes, pannenkoeken en poffertjes.
Suiker kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid appelmoes.
Suiker kun je ook vervangen door bananen, gedroogd fruit of stevia. (100 gr suiker = 1/2 - 1 banaan, ca. 100 gr gedroogd fruit. 100 gr suiker = 12 gr Stevia.)
Boter kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid yoghurt of appelmoes
Bloem kun je vervangen door volkoren bloem.
Meel kun je vervangen door volkoren tarwemeel of spelt. Gebruik dan wel meer bakpoeder, omdat het baksel anders niet goed kan rijzen.

Suikervrije Kruidkoek
Deze kruidkoek bevat alleen natuurlijke suikers; er wordt geen suiker toegevoegd.

Dit heb je nodig:

150 gr. volkoren meel
100 gr. volkoren bloem
1 1/2 el bakpoeder
3 el koekkruiden
200 ml (soja)melk
125 gr gedroogd fruit, klein gesneden
3 el appelstroop




Let's bake this!

Zet de oven op 175 ºC.
Bekleed een (brood)bakvorm met bakpapier.
Doe alle melen in een kom en voeg het bakpoeder en de koekkruiden toe.
Meng de appelstroop met de sojamelk en het gedroogde fruit in een andere kom, en schep door het melen-mengsel.
Stort dit in de beklede bakvorm en bak ca. 45 minuten in de oven.

Heerlijk gezonder tussendoortje zonder toegevoegde suikers en  zonder kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen. Mét vitamines en mineralen. Dat is pas gezonder snoepen!

Gezondere groeten,

Vivian Dassen


Geen opmerkingen: