maandag 12 mei 2014

Suikervrije Gateau de Banane!

Als je deze cake proeft breekt de zon door in je hart. Wat een heerlijkheid. Wat een verwennerij. En dat allemaal zonder toegevoegde suiker. Deze gateau is het bewijs dat suikervrij snoepen echt lekker kan zijn.


Wat heb je nodig voor deze goddelijke delicatesse?

3 overrijpe bananen. Oké, hier moet ik je iets over vertellen. Ken je de situatie dat je bananen koopt en dat er na een paar dagen altijd wel 1 of 2 blijven liggen die niemand meer wil omdat de schil zo bruin is? En je die vervolgens de groencontainer in gooit? Niet meer nodig. Je kunt de schil eraf halen en de banaan in een boterhamzakje invriezen, als je op dat moment geen tijd of zin hebt om een cake te maken zoals deze. Als je de banaan nodig hebt, hoef je hem slechts 30-40 seconden te warmen in de magnetron.

Maar goed. we waren bezig met de ingrediënten. We hebben dus nodig:

3 overrijpe bananen (zoals nr. 7 - of erger - op het plaatje)
1 el honing
125 gr volkoren bloem
100 gr volkoren meel
1 el koekkruiden
1 zakje bakpoeder. Een zákje bakpoeder? Een heel zakje? Ja, een heel zakje. Want door het volkoren meel is de cake wat zwaarder dan gemaakt met bloem en dan moeten we met grover geschut zorgen dat de cake gaat rijzen. Verder hebben we nodig:
1 el heel lijnzaad met 3 el heet water. Als je meer wilt weten over lijnzaad en waarom heel lijnzaad het beste is, klik dan hier.
70 gr appelmoes
2 gr stevia
2 el geraspte kokos
eventueel 4-5 el sojamelk

Vervolgens:
Zet je de oven op 175 ºC.
Doe je het hete water bij het lijnzaad en laat je het even staan.
Prak je de bananen, hier voeg je de appelmoes bij en de honing.
Roer nu het lijnzaad erdoor.
Voeg alle droge ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar. Als het niet smeuïg genoeg, is voeg dan een scheut (soja)melk toe.
Bekleed een kleine bakvorm met papier.
Schep het mengsel erin bak ca. 45 minuten. Na een minuut of 25 begin je de gateau te ruiken en loopt je het water al in de mond.
Zaaaaaalig!

Lekker genieten van deze non-sucré Gateau de Banane!

Zonnige groetjes,

Vivian Dassen




Geen opmerkingen: