dinsdag 16 december 2014

Pepernoten over? Maak er koekjes van. Zonder bakken!

Bij ons is het elk jaar hetzelfde. Er worden pepernoten gemaakt of gebakken en er blijven er altijd wel over. Natuurlijk kunnen we ervoor kiezen ze weg te gooien, maar eten weggooien gaat eigenlijk een beetje tegen mijn principes in.

De restjes verwerken we de dag erna in een gerecht dat we afstemmen op wat er over is. Soms komt er iets tussen en dan gooien we de restjes alsnog weg, maar ja, de keuze tussen bedorven voedsel eten en ziek worden, en de keuze om gezond te eten en gezond te blijven, is natuurlijk snel gemaakt.

Maar goed. We zaten dus nog met een flinke portie pepernoten. We hadden de pepernoten kruidkoek ,  al gemaakt, maar nog hadden we over. En toen kwam ik op het idee om er koekjes van te maken. De kids zijn er gek op, en ze zijn zo gemakkelijk te maken, dat ik het soms jammer vind dat pepernoten alleen in de herfst te koop zijn...

Wat heb je nodig voor deze overheerlijke baksels zonder oven?

100 gr pepernoten
2-2,5 el pindakaas
1-1,5 el honing





Hoe maak je hiervan overheerlijke baksels zonder oven?

Doe de pepernoten in een keukenmachine en hak ze grof.
De pindakaas en de honing doe je in een bakje en zet je ca. 40 seconden in de magnetron, zodat de pindakaas en de honing vloeibaar zijn geworden. Roer hier een papje van.
Doe de gehakte pepernoten bij het pindakaas-honing papje en roer alles bij elkaar tot je een soort kruimeldeeg krijgt.
Pak telkens een eetlepel deeg, pak dit in je hand en maak een stevige vuist. Nu heb je een langgerekt kruimeldeeg koekje. Leg meteen op een bord.
Als alle koekjes zijn gemaakt en op het bord liggen, zet je het voor minimaal een uur in de koelkast.
En dan....heb je overheerlijke, pepernoten-pindakaas-honing-koekjes zonder bakken.
En wat zijn ze yummie!

Ik had een foto willen maken....maar toen waren ze al op!

Als je meer of minder pepernoten over hebt, dan kun je de hoeveelheid pindakaas en honing natuurlijk daarop aanpassen.

Geen opmerkingen: