dinsdag 30 december 2014

Spruitjes met ... Overheerlijke Sappige Peer

Vorige week gingen we kijken naar het paardrijden van onze jongste dochter en in de kantine zaten een aantal mensen die we daar vaker aantreffen. We zaten gezellig te keuvelen toen het gesprek ging over het Kerstdiner.

We vertelden allemaal wat we gingen maken. Er was een man bij en die zei dat hij spruitjes maakte met Kerst. Ieder jaar opnieuw en ieder jaar maakte hij het anders.

Spruitjes? Daar hoeven wij niet mee aan te komen. Ik denk dat we vooral boze blikken zouden krijgen van onze kids in plaats van liefdevolle en dankbare Kerst gezichtjes...

Het geheim van het recept zat hem in de toevoeging, zei hij. Dit jaar gingen ze namelijk peer toevoegen....

Peer? Met spruitjes?





Hm. Klinkt niet erg opwindend eigenlijk. Maar we zijn geen boeren, dus we eten ook wat we niet kennen, zal ik maar zeggen. Dapper vroegen we het recept en kregen dat, geschreven op een viltje. Die week hebben we het recept uitgeprobeerd. En het was lekker!
Lèk vinger, lèk dom (lik vinger, lik duim) zou mijn oma hebben gezegd.

Vandaag is het oudejaarsdag en ik weet het, ik ben te laat met dit recept te publiceren als Kerstrecept, maar als je vanavond eters krijgt en je wilt veel complimentjes krijgen over een bijgerecht, dan raad ik je aan dit te maken....

Spruitjes met Peer, Walnoten en Honing!

Wat heb je nodig voor dit overheerlijke, sappige, feestelijke bijgerecht?

600 gr spruitjes
2 zachte zoete peren (Conference peer is hard en zoet, maar als je daarvan houdt, is dit ook goed)
3 el olijfolie
twee handjes ongezouten, rauwe noten bv walnoten
1 flinke el honing

Hoe maak je het?
Maak de spruitjes schoon door de (losse) buitenste blaadjes te verwijderen en de onderkant eraf te snijden. Zet met een schilmesje een kruisje aan de onderkant van elk spruitje. Hierdoor verdwijnt de bittere smaak tijdens het bereiden, en zijn ze sneller gaar.
Giet de olijfolie in de (wok)pan en laat lekker warmen.
Voeg de spruitjes toe en wok deze ongeveer 7 minuten.
Schil ondertussen de peren en snij in stukken, voeg toe aan de spruitjes, en wok ongeveer 2 minuten mee.
Voeg nu de walnoten toe en roerbak deze 1 minuutje mee.
En nu de honing! Lepel de honing in de pan en roer lekker even door tot alle ingrediënten van honing zijn voorzien.
Haal van het vuur en klaar!

Ik wens jullie allen een paar heerlijke laatste uren in 2014 met veel plezier, goede voornemens en gezonder eten!

Vivian Dassen




 

Geen opmerkingen: