dinsdag 16 december 2014

Pepernoten over? Maak een Overheerlijke Pepernoten Chocolade Cake!

De buitenlandse lezers op dit blog zullen niet weten wat pepernoten zijn, want dit is een echte Nederlandse lekkernij die in de tijd van Sinterklaas wordt gegeten. Ze worden in het buitenland wel eens 'kleine harde koekjes' genoemd :-)

Tja, die pepernoten. Als ik ze niet verwerk in allerlei baksels en probeersels, dan liggen ze er met Pasen nog denk ik. Als je het woord 'pepernoten' invoert bij de zoekfunctie op deze pagina, dan kom je een heleboel ideeën tegen om restjes pepernoten te gebruiken.

Hierbij nóg een manier om op een leuke manier van de pepernoten af te komen: we maken een Overheerlijke Pepernoten Chocolade Cake!

Dit heb je nodig:

100 gr pepernoten fijngemaakt, maar met stukjes
90 gr volkoren bloem
90 gr volkoren meel
50 gr havermout
1 zakje vanille suiker
1 el bruine suiker
snufje zout
1 zakje bakpoeder
6 overrijpe bananen van de fruitschaal (of uit de vriezer*)
een stuk of 18 hele pepernoten
springvorm 24 cm ingevet of bekleed met bakpapier
20-30 gr gesmolten 72% cacao chocolade (ca. 3x 30 seconden in de magnetron)


Zo maak je het:

Verwarm de oven op 200ºC.
Meng bloem, meel, havermout, bakpoeder, zout, en pepernoten door elkaar.
Meng de suikers met de bananen in een blender tot een smeuiige massa.
Voeg dit bij het meel mengsel en stort in de springvorm.
Bak ca. 20-30 minuten in de oven en laat helemaal (!) afkoelen.
Bestrijk de cake met de gesmolten chocolade en druk de hele pepernoten erin.
Mjam!

* als de bananen op je fruitschaal zo bruin beginnen te worden dat niemand ze meer wil, schil ze dan en doe ze per stuk in een boterhamzakje in de vriezer. Je kunt ze gewoon ontdooien in de magnetron als je ze nodig hebt; ca. 45 seconden per banaan. Op deze manier kun je ze een paar maanden bewaren, voor het geval je een baksel met bananen wilt maken ;-).

Geen opmerkingen: