zaterdag 16 februari 2013

Winterse Spruitjes...... met Superfood Appel

Het is nog steeds koud buiten en er lijkt maar geen einde te komen aan de Winter. Afgelopen week zijn we (om Carnaval te ontvluchten) een paar dagen naar Oberhambach geweest, in de buurt van Birkenfeld. Daar lag volop sneeuw! In ieder geval heb je dan het gevoel dat het écht winter is.  Het was -4 º C en op sommige dagen -7 ºC, maar zo voelde het helemaal niet. Het leek meer op een graad of +4.  Lekkere wandelingen waren het gevolg. En het bezichtigen van een mysterieus Slot, bovenop een berg in Idar-Oberstein. En zwemmen. Veeeeel zwemmen. Binnen dan natuurlijk :-). Heerlijk om met de kids van de glijbaan af te roetsjen en vervolgens een aantal baantjes te trekken. Een paar leuke, actieve vakantiedagen waren het gevolg. 



Spruitjes smaken me heel erg goed als het koud is op de een of andere manier. Dit heerlijke recept heb ik een heel klein beetje aangepast om het wat gezonder te maken. En ik heb het gemaakt met...de Jonagold!

Wat maakt de Jonagold appel zo bijzonder?

- Zoetzuur van smaak
- Rijk aan vitamine C
- Lekker als hand- en dessert appel, door salades, yoghurt of muesli, maar ook als  smaakmaker in andere gerechten, zoals dit ;-).
- De gezondste aller appels


Uit testen van de Universiteit van Bonn blijkt dat van alle appels de Jonagold de meeste anti-oxidanten produceerd. Antioxidanten zijn goed tegen stress en ze vormen een rem op de ontwikkeling van o.a. hart en vaat aandoeningen.
Appels eten is gezond; ze verhogen de anti-oxidanten in het lichaam, bevatten vitamine C en veel vezels. Appels zijn Superfood!


Hoe is de naam Jonagold ontstaan?

Jonagold is ontstaan door een kruising van de goede smaakeigenschappen van de Jonathan met de goede bewaareigenschappen van de 'Golden delicious'; en is de combinatie van de eerste vier letters van Jonathan en Golden delicious. Dat vond ik wel grappig om te vermelden.


Dit heb je nodig:
2 x 400 g spruitjes (vers of diepvries)
2 zachtzure appels (bijv. Elstar, Jonagold of Golden Delicious)
1 el (vers) citroensap
2 el olijfolie of vloeibare margarine
1 ui, grofgesnipperd
1 tl kaneel
1/2 tl gemalen komijn

Zo maak je het:
Spruitjes in 10 min. beetgaar koken. Spoel ze af onder koud stromend water en goed laten uitlekken.
Appels schillen en in blokjes snijden. Citroensap erover sprenkelen. In een pan de olie of vloeibare margarine verhitten en de ui met kaneel, komijn en peper naar smaak zachtjes bakken. Appel erdoor scheppen en in 3-4 min. al omscheppend gaarbakken. Spruitjes toevoegen en door en door warm laten worden.
Energie:135 kcal per portie
Tip:
Als je eens iets anders wilt dan de appel, vervang de stukjes appel dan door stukjes gedroogde abrikoos, vijg of dadel. Mjam!

Tip 2:
Dit gerecht is heerlijk met aardappelpuree en een lekkere smakelijke groenteburger, bv van Vivera. Geef deze appelmoes erbij voor de kleinsten onder ons (of voor jezelf).



Geen opmerkingen: