woensdag 27 februari 2013

Linzen met Zoet-zure Superfood Appeltjes

Na een aantal vakantiedagen, ziektedagen, drukke dagen, werkdagen, prive-verpleegsterdagen voor mijn jongste dochtertje, dan nu - eind februari - toch nog een recept met Appel! Want Appel is Superfood van februari; vol vezels, vitamines en mineralen. Een bron van gezondheid.

Het Engelse spreekwoord An Apple a Day Keeps the Doctor Away is zo gek nog niet. Alleen heeft de appel me vorige week niet kunnen redden van een fikse keelontsteking. Maar...de appel verhoogd de algemene weerstand en bevat veel anti-oxidanten, en die beschermen je heel goed tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen flink wat schade aanrichten in je lichaam.

Lekker veel fruit eten is dan ook een goed advies; als tussendoortje, als extraatje, in recepten, in yoghurt, in muesli, in gezondere volkoren muffins en zo kan ik nog wel even doorgaan. We gaan nu maar over tot de orde van de dag, anders moet ik hier zo ook nog een samenvatting gaan maken van alles wat ik hierboven getypt heb :-).




Dit recept is jammie-de-pammie en heerlijk bij aardappelpuree. Als je weinig tijd hebt, is een blik linzen een prima alternatief voor gedroogde linzen, maar voeg er dan geen extra zout aan toe. Boordevol vezels en plantaardige eiwitten!


150 gram gedroogde linzen of 1 blik linzen
Een snufje zout als je kiest voor gedroogde linzen
1 ui
2 el olijfolie of vloeibare margarine
2 zoetzure appels, bv Pink Lady of Elstar
mespunt kruidnagelpoeder
mespunt kaneelpoeder
0,5 deciliter groente bouillon

Kook de gedroogde linzen in water in 45 minuten gaar, voeg op het eind wat zout toe. Maak de ui schoon en snijd hem in ringen. Verwarm de olie of margarine in een pan en bak hierin de ui goudgeel. Maak de appels schoon en snijd ze in stukjes. Bak ze 5 minuten met de uien mee en strooi de specerijen erover. Voeg de gare linzen toe met de bouillon en laat alles nog 10 minuten op klein vuur pruttelen zodat de smaak van de specerijen goed in de linzen kan trekken. Vandaag gemaakt=morgen nog lekkerder!

Aangepast van Heerlijke vegetarische menu's.



Geen opmerkingen: