Vroeger dacht men dat je beter geen bananen kon eten; je
werd er dik van en er zaten nauwelijks vitamines of mineralen in. Niets is minder waar. In een
banaan zitten inderdaad veel koolhydraten, maar je word er niet dik van als je
1 banaan per dag zou eten. En in een banaan zitten juist een heleboel vitamines
en minderalen. Er bestaan een heleboel misverstanden over. Daarom wil ik
vandaag iets meer over de banaan vertellen.
· Als de bananen nog groen zijn van kleur, leg ze dan in de fruitschaal; worden ze sneller rijp.
·
Een banaan is rijp als er bruine vlekjes op de
schil komen; het zetmeel is dan omgezet in suiker.
·
Met (overrijpe) bananen kun je heerlijke baksels
maken! Klik hier , hier, hier, hier of hier , hier voor een aantal superheerlijke, supergezonde recepten van pannenkoeken, koekjes, smoothies, enz. met banaan! Als in het menu zoekt op het woord 'banaan' krijg je een stuk of 12 recepten. Check it out!
·
Als de bananen
(te) rijp aan het worden zijn, en je hebt geen tijd of zin om te bakken,
haal de schil er dan vanaf en stop ze in een zakje in de vriezer. Tegen de tijd
dat je ze nodig hebt, zet je de banaan 30 seconden in de magnetron en ….je kunt
hem prakken voor een recept!
·
Als de bananen (te) rijp aan het worden zijn,
haal de schil er dan af, stop ze in een zakje voor 1 uur in de vriezer en je
hebt een heerlijk gezond ijsje!
1: banaan absoluut niet eten.
2. nog een paar dagen wachten met eten.
3. wachten.....
4. hier kun je de banaan eten!
5. deze ziet er ook goed uit!
6. deze wordt wat rijper en kan heel goed als ijsje worden ingevroren.
7. deze is overrijp en kan gebruikt worden in een of ander baksel (of worden ingevroren tot nader gebruik; daarna 30 seconden in de magnetron).
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B6 zorgt voor een goede
aansturing van de hersenen, het houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig en
ondersteunt het immuunsysteem. Verder speelt vitamine B6 een belangrijke rol
bij de vorming van rode bloedcellen.
Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C is een onmisbaar
vitamine voor je lichaam. Vitamine C werkt als een antioxidant. Hij versterkt
het immuunsysteem en versnelt de wondgenezing.
Vitamine B11 (foliumzuur)
Vitamine B11 helpt aandoeningen
van het zenuwstelsel van het ongeboren kindje te voorkomen, het stimuleert de aanmaak van maagzuur en het helpt bij de vorming van rode bloedlichaampjes.
Vitamine B2 (riboflavine)
Vitamine B2 is belangrijk bij de
stofwisseling, vooral voor de opname van koolhydraten.
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B5 helpt eiwitten, vetten
en koolhydraten af te breken.
Vitamine B3 (niacine)
Vitamine B3 speelt een belangrijke
rol bij de energiestofwisseling. Verder is deze B-vitamine goed voor een
gezonde huid en zenuwstelsel.
Mangaan
Mangaan is een spoorelement dat
help bij de vorming botten en bindweefsel. Mangaan is ook betrokken voor het
goed werken van bepaalde enzymen bij de stofwisseling.
Kalium
Banaan is een goede leverancier
van kalium. Kalium zorgt voor een goede bloeddruk, spierwerking en hartslag.
Ook zorgt kalium voor een goede vochtbalans in het lichaam.
Magnesium
Magnesium zorgt ervoor dat
energiestofwisseling goed verloopt. Magnesium heb je ook nodig voor goede
botten, spieren en zenuwen.
Koper
Koper zorgt voor een goede opname
van ijzer en de aanmaak van rode bloedcellen.
Fosfor
Fosfor is een mineraal dat in
combinatie met calcium de botten en het gebit gezond houdt. Verder is fosfor
betrokken bij je stofwisseling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten