vrijdag 18 januari 2013

Vruchtenpap voor de Winter

In de winter vind ik het altijd lastiger om fruit te eten dan in de overige jaargetijden. Het is buiten koud en dan het fruit is ook nog koud...voor mij geen ideale combinatie.
Maar nu heb ik een overheerlijk recept waar je eindeloos mee kunt varieren en dat dus nooit verveeld. Bovendien krijg je er toch je voedingsstoffen van fruit mee binnen, de vezels en de vitamines van de havermout  én je hebt de eerste paar uur geen honger; ook heel belangrijk :-).
Daar gaan we.


Wat we per persoon nodig hebben voor deze goddelijke ontbijtpap is:

* 200 ml (soja)melk
* 30 gr havermout
* 2 el vers geperst sinaasappelsap

Verder 150 gr van alle soorten fruit (vers of diepvries) die je maar lekker vind, bv:

* bananen in schijfjes
* sinaasappels in partjes in kleinere stukjes
* appel in schijfjes
* mango in blokjes
* frambozen
* bosvruchten
* aardbeien in vieren
* lekkere sappige peer in blokjes
* uitgelepelde kiwi


Als extraatje een klein handje van onderstaande heerlijkheden die je pap een winterse bite geven en waardoor je echt iets te kouwen hebt, bv:

* rauwe noten, bv pinda's, amandelen, cashewnoten, walnoten, paranoten, etc.
* gedroogde cranberries
* dadels ontpit en in stukjes
* vijgen in kleine stukjes
* geraspte kokos
* rozijnen
* sesamzaad
* zonnebloempitten

En dan kun je ook nog kiezen voor ultieme smaakgevers bv:
* een snuf kaneel
* geraspte kokos
* ahornsiroop
* honing

Je begrijpt natuurlijk wel; hoe meer extra's hoe meer calorieën!
Als je een echte zoetekauw bent, kun je er natuurlijk ook nog wat Stevia (zoetstof) bij doen.


 En zo maak je de pap:

Zet de (soja)melk op het vuur en voeg de havermout toe. Laat een minuut of vijf koken. Voeg nu het fruit erbij en laat 1 minuut meekoken (het mag niet kapot koken, want dan gaan de vitamines verloren). Haal de pan van het vuur en voeg nu naar keuze de extra's toe. Mjam!

Smakelijk eten!

Geen opmerkingen: