Wat is Superfood?
Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend goed voor de gezondheid zijn en die echt aan te raden zijn om je altijd gezond, fit en vitaal te voelen.
Het zijn de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten.
Ze bevatten veel vitamines en mineralen en nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt.
Superfoods zijn o.a.:
Superfoods zijn o.a.:
Havermout, Granen, Lijnzaad, Bosbessen, Wilde zalm, Sinaasappelen, Spinazie, Soja en Tofu, Noten, Yoghurt, Peulvruchten, Kip en Kalkoen, Pompoen, Groene thee, broccoli en Tomaten, Frambozen.
Zorg dat je elke dag minstens één van deze voedingsmiddelen op het menu hebt staan voor een goede gezondheid.
De maand januari staat in het teken van de Sinaasappel.
De maand januari staat in het teken van de Sinaasappel.
Dit is de
bekendste citrusvrucht. Hij wordt in zoete en zoetzure versies geïmporteerd uit
onder meer Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. Er zijn verschillende soorten, zoals
de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Een handsinaasappel
is sappig en kan na het pellen zo gegeten worden. Een perssinaasappel heeft
vruchtvlees van een meer vezelige structuur en leent zich, de naam zegt het al,
beter om uit te persen.
Sinaasappels staan bekend als Superfood. Maar waarom eigenlijk? Nou,
omdat ze ontstekingen remmen, de kans op maagkanker verkleinen en nog veel meer
goede dingen doen.
Wist je dit
over Superfood Sinaasappel:
* Bij bomen in
de tropen de kleur van de sinaasappel groen of groengeel blijft, ook als ze
rijp is. Dat komt omdat er voor de kleur oranje koele nachten nodig zijn, die
ontbreken in de tropen.
* De kleur van
de schil van de sinaasappel geen enkele invloed heeft op de smaak.
* In geen
enkele vrucht zo veel antioxidanten zitten als in sinaasappels. Er zijn
er zeker 170 verschillende aangetoond. Daarvan behoren zestig tot de
flavonoïden, die worden beschouwd als de meest effectieve vangers van vrije
radicalen.
* Één
sinaasappel per dag de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker verkleint
met maximaal 50 % volgens studies.
* Het eten van
sinaasappels de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes verkleint.
* Van alle
citrusvruchten de sinaasappel de meeste vitamine C bevat.
* Sinaasappels
ook eiwit, koolhydraten, kalk en ijzer bevatten.
* Ze ook nog
eens boordevol vezels zitten.
* Sinaasappels
een goede invloed hebben op het functioneren van de longen.
* Het eten van
citrusfruit zoals de sinaasappel ontstekingen tegen gaat. Dit is één van de
conclusies uit de Nurses’ Health Study uit de Verenigde Staten. Het blijkt dat
de vrouwen die via citrusfruit veel flavonoïden binnenkrijgen, 10% minder
ontstekingsstof in hun bloed hebben. Ook is de kans op aderverkalking kleiner.
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Bij aankoop moeten
sinaasappelen lekker stevig en zwaar aanvoelen. De schil moet gaaf en
zonder beschadigingen of schimmels zijn.
Bewaren:
Bewaar de
sinaasappelen buiten de koelkast. Ze zijn 1 tot ca. 3 weken houdbaar.
Waar kun je sinaasappels voor gebruiken?
* in partjes snijden en toevoegen aan
allerlei koude en warme gerechten, van salades tot toetjes
* gewoon lekker opeten als tussendoortje
* uitpersen voor
een glaasje vers sap of:
- als verrijking marinades
- als verrijking in sauzen,
dressings, vinaigrettes
- in halfvolle yoghurt en magere vla
* plakken sinaasappel kort bakken in een grillpan,
heerlijk als dessert
* partjes sinaasappel bij vis
* lekker door een feestelijke vruchtenbowl
* sinaasappelschil konfijten en gebruiken in
bijvoorbeeld gezondere taarten, gezondere muffins of gezondere koekjes.
Deze maand zal ik gezondere recepten plaatsen met de sinaasappel in de hoofdrol als als bijrol ;-).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten