woensdag 23 januari 2013

Wintergroente voor Extra Weerstand


Gezond en fit blijven in de winter. 
Wie wil dat nou niet?

Verantwoord eten en meer bewegen. 
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We hebben allemaal tig dingen te doen, druk, druk, druk en dan gaan we ook nog regelmatig gebukt onder verkoudheidsepidemiën en griepgolven. Echt zin om lang in de keuken te staan en naar de sportschool te gaan is er dan niet bij. Gelukkig kun je een stamppot of stoofschotel een dag van te voren klaar maken (of voor 2 dagen maken). Met verse groenten heb je dan toch een zeer volwaardige maaltijd. Zie even verderop voor de groentes die zich daar uitstekend voor lenen.

Hoe blijf je fit en geef je de wintergriep geen kans?
Hieronder een aantal tips:

* Probeer grote groepen mensen te voorkomen, zodat je minder snel wordt aangestoken (concerten, winkelen, etc.)

* Je handen zijn een belangrijke besmettingsbron. Was ze meerdere keren per dag (niet alleen als je naar het toilet bent geweest), vooral als je al aan het hoesten bent geslagen. Verwen ze daarna met een lekkere handcreme.

* Doe in deze tijd een sjaal voor je mond en neus. Dit voorkomt een te directe lage temperatuur in je luchtwegen.

* Maak 's avonds een wandeling. Je hoeft niet per se naar de sportschool. Het is net dat beetje extra beweging, al is het maar een kwartier tot een half uur. Als je vrij hebt is het ook lekker om wat langer het bos in te gaan. Nu er sneeuw ligt, is het extra leuk om een handje ongeschilde pinda's mee te nemen en rond te strooien. Dolle pret voor de kids én voor de vogels!

* Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis; hang of plaats bakjes aan of op de verwarming met fris water. Je kunt er ook een paar druppels etherische olie in doen voor een extra anti-bacterieel effect, bv den, rozemarijn of lavendel.

* Gooi ondanks de kou de ramen even open; 10 minuten is al voldoende. Ziekteverwekkers kunnen zich op die manier niet ophopen in je huis.

* Zorg voor voldoende vitamines. Je hoeft - als je gevarieerd eet - geen vitaminepreparaten te slikken. Lees meer over vitamine C in het blog  Superfood Sinaasappels . Elke dag een lekkere sappige sinaasappel en je krijgt al een flinke stoot vitamine C binnen.

* In de winter zetten we ook graag een stevige maaltijd op tafel. Denk hierbij aan stamppotten en stoofschotels. Gebruik verse wintergroenten hiervoor; deze zitten vol met vitamines en mineralen voor een goede gezondheid:

- spruitjes; vit B6, vit. C, foliumzuur, kalium.
- boerenkool; (pro)vit A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium.
- groene kool; B1, B2, vit. C, foliumzuur.
- prei; vit B6, foliumzuur.
- zuurkool; vit. B6, vit. C en calcium.
- wortelen; zeer rijk aan pro Vit A.
- knolselderij; B6, foliumzuur, ijzer en kalium.


Zo gaan we Gezond de Winter door!
Santé!

Vivian




Geen opmerkingen: