Dit is het laatste recept van Superfood Sinaasappels; op de laatste dag van januari. Deze linzenburgers zijn supergezond, heerlijk van smaak en snel bereid. Ideaal als lunch. In het weekend eten we deze wel vaker als avondmaaltijd met zilvervliesrijst; lekker snel klaar en je krijgt toch de broodnodige voedingsstoffen binnen. De kleur van deze maaltijd is overheersend oranje. De kleur oranje staat voor creativiteit, blijdschap en optimisme. Een weldaad voor een regenachtige dag als vandaag...
Dit heb je nodig voor 8 kleine burgers voor 4 personen:
200 gr rode linzen (lees hier meer over Superfood Peulvruchten)
5 dl groentebouillon (van 1 tablet)
2-4 winterwortels (± 800 gram)
4 bosuitjes
Stukje spaanse peper
2 teentjes knoflook
Gemalen koriander (ketoembar)
Vers Sinaasappelsap
2 el pijnboompitten*
4 el paneermeel
3 el vloeibare margarine of olijfolie
Was de linzen. Kook de linzen in de groentebouillon in
ca. 20 minuten gaar.
Kook de laatste 5 minuten een paar plakken wortel mee
gaar.
Maak de rest van de wortel schoon en rasp ze grof.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
Snijd het stukje peper fijn.
Houd een lepel bosui achter. Meng de rest van de bosui
en de fijngesneden peper door de geraspte wortel en maak de groente op smaak
met wat koriander en sinaasappelsap.
Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan
goudbruin.
Giet de linzen af. Prak de linzen met de wortel met
een vork wat fijn.
Meng er de achtergehouden bosui en de pijnboompitten
door.
Pers het teentje knoflook er boven uit.
Maak het mengsel op smaak met peper en koriander.
Vorm er 8 schijven van en wentel ze door het paneermeel.
Bak de linzenburgers in de margarine of olie in 10
minuten bruin.
Geef er de wortelsalade bij.
*Pijnboompitten
Er is iets dat je moet weten over pijnboompitten. Wij hebben een keer
pijnboompitten gekocht bij een supergoedkope supermarkt (aldi of lidl of iets
in die geest). Deze had ik lekker geroosterd in de pan en gebruikt in de salade
die we aten na het zwemmen in een subtropisch zwemparadijs ter ere van de
verjaardag van mijn man. Maar goed, we kregen toen een hele vieze bittere smaak
in onze mond. Het heeft zeker 10 dagen geduurd voordat dit weg was! Dit waren
de chinese pijnboompitten. Niet kopen dus.
Het verschil zit in de
punt: de Europese pijnboompit is gewoon blank, maar de Chinese heeft een
donkere punt en de pit is ook ronder. Als het goed is kun je op de verpakking
ook de herkomst lezen.
Lekker tussen een volkoren bolletje met blaadjes sla of met zilvervliesrijst!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten