maandag 17 december 2012

Afternoon Gathering


Vanmiddag hebben we op het werk een eindejaarsborrel zoals het wordt genoemd door sommigen. Ik noem het liever Afternoon Gathering. Klinkt wat hipper, niet? Iedereen neemt eten mee dat  zelf is gemaakt (voor de mannen; wat hij zelf heeft gekocht) en dat wordt dan opgesmikkeld onder het genot van een glaasje bier of wijn, frisdrank of water natuurlijk.
 

Ik heb het lijstje bekeken wat iedereen gaat maken of kopen (toevallig ben ik degene die dit bijhoudt, vandaar dat ik het scala aan voedingsmiddelen dagelijks wel een keer voorbij zie komen) en ik ben onder de indruk. Tete de Veau, Tapasjes, Kip en Zalm Wraps, iets Grieks dat ik niet kan uitspreken, koude schotel…. Het kan niet op! Letterlijk!

Even heb ik gedacht om ook iets te maken waar echte voedingsstoffen in zitten, maar…..ik vond het toch leuker om anderen te laten zien hoe ze met simpele ideeen de lekkerste toetjes en snoepjes op tafel kunnen zetten, zonder de dag erna spijt te hebben als je begrijpt wat ik bedoel. Bovendien ben ik gek op chocolade.



Dus…ik struinde internet af en kwam weer terecht bij De Bakparade (het is en blijft mijn favo site voor gezond snoepen!). Tevens heb ik wat onderzoek gedaan naar de verschillende soorten chocolade en wat blijkt....chocolade zit vol met echte voedingsstoffen! Tenminste, als je de juiste chocolade kiest. En dat is de chocola met minstens 72% cacao. Verderop in dit bericht gaan we het daar uitgebreid over hebben :-).

Gisteravond heb ik in sneltreinvaart deze heerlijke Chocolade Crunch Abrikozen gemaakt, met 72% cacao chocola. Dochterlief (8) heeft er ook een paar gemaakt dus een kind kan de was doen. Mijn fototoestel ligt nog bij mijn schoonmoeder, dus ik heb helaas geen foto’s kunnen maken. Daarom ben ik zo brutaal geweest de foto’s van de Bakparade te lenen. Inge, I hope you don't mind!


 
Verder heb ik 72% cacao chocola gesmolten en er hartvormige bonbonnetjes van gemaakt met erin stukjes toffee, stukjes gemengde noot en stukjes bananenchips. Mjammie!

Om vooral iederéén (misschien lust er iemand geen abrikozen) de kans te geven iets lekkers en gezonders te proeven, maakte ik ook de Vijgen Chocolade Bonbons (met 72% chocolade en dezelfde crunch als de abrikozen, want dat had ik nog over). Dit was ook een fluitje van een cent en het ziet er zo leuk uit! 

 
Waarom 72% chocolade?

Als ik iets maak met chocolade, gebruik ik altijd minstens 72% cacao chocolade. Veel mensen denken dat ze dat niet lekker vinden, maar geloof me, als je een keer échte chocolade wilt proeven, dan raad ik je aan om het gewoon eens een keer te proberen, met een van bovengenoemde recepten bijvoorbeeld. Mjam!


De voordelen van 72% chocolade:

72% chocolade bevat 72% cacao van de cacaoboon.  De cacaoboon:

- blijkt erg voedzaam te zijn:
  • 50 procent van de boon bestaat uit vet, let op plantaardig vet dus het onverzadigde vet (onverzadigd is oké)!
  • ongeveer 25 procent bestaat uit koolhydraten (waaronder suikers)
  • eiwitten
  • water
  • mineralen als kalk, ijzer en magnesium in.
  • vitaminen A, B1, B2 en B6
  • natuurlijke amfetamine (dat een stimulerend effect heeft).
  • Ook bevatten cacaobonen flavonoïden (anti-oxidanten) 
-  heeft een aantal gezonde effecten:
  
  •      Uit onderzoek is gebleken dat flavonoïde de aders wijder maakt.
  •      Verder wordt de antioxidant flavonoide geassocieerd met een verlaagde kans op ouderdomsziekten, kanker en hart -en vaatziekten. Flavonoïde zit ook in wijn, fruit, (groene) thee en in uien. Pure chocolade bevat echter meer flavonoïden dan rode wijn, zelfs meer dan groene thee.
  •      Echte chocolade bestaat dus uit minimaal 72 gr cacao per 100 gr cacao. Cacao bevat serotonine en fenylethylamin bevat. Deze stoffen werken stresswerend en bezitten anti-depressieve eigenschappen.

Wanneer is iets melk chocolade, bitter chocolade, pure chocolade, of witte chocolade?
De Nederlandse warenwet heeft strenge eisen opgelegd aan criteria melkchocolade en pure chocolade:
 
Witte chocolade bevat 0% cacao en mag eigenlijk geen chocolade heten. Het is een mengsel van suiker en vet.
 
Iets mag chocolade heten als er 32% cacao in zit. Het heet dan melkchocolade.
 
De zogenaamde chocolade vlokken en hagelslag is dus geen chocolade (behalve als dit duidelijk op de verpakking staat); omdat er minder dan 32% cacao in zit. Het mag dan ook geen chocolade heten, maar men moet er een alternatieve naam voor bedenken. Cacao Fantasie is daar een voorbeeld van.
 
 
 
Als er 54% in zit mag het puur heten.
 
Is het percentage hoger dan 65% dan mag het extra bitter heten. Het mag duidelijk zijn dat pure chocolade of extra bittere chocolade gezonder is dan melkchocolade, maar besef dat pure chocolade van 54% cacao nog altijd 46% stoffen zoals suiker en melkvetten bevat...
 
Sommige repen bevatten 72% cacao of hoger. Deze chocola is natuurlijk het beste om te kiezen voor je baksels.
 
Chocola versus Snoep

Suiker en fructose in snoep is verantwoordelijk voor: diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, verminderd immuunsysteem, stemmingswisselingen, obesitas, verminderde opname van voedingsstoffen, ontstekingsverschijnselen, osteoporose en gaatjes in tanden.

Voor chocolade gelden deze gevolgen in veel mindere mate, alhoewel er vrijwel altijd suiker in zit. Het suikergehalte is echter niet 95% tot 99%, zoals in snoep, maar er is bijvoorbeeld chocolade met een cacaogehalte van 85%, wat inhoudt dat er ongeveer 15% suiker in zit.



Omdat chocolade positieve, gezonde eigenschappen heeft is het minder slecht dan ander snoep. Chocolade op zich is niet slecht voor het hart, maar de melkvetten en suikers die in vele chocoladerepen en bonbons zitten zijn wel slecht.

Ook hier geldt weer dat het eten van pure cacao het beste is om de gezonde stoffen van cacao binnen te krijgen. Kies dan dus vooral voor de chocolade met een gehalte van minimaal 72% aan cacao. Ook is pure chocolade vergeleken met vrijwel alle snoepjes veel gezonder.

Hoe gezond is chocolade?

Chocola is misschien wel het lekkerste snoepgoed en het kan zelfs erg gezond zijn! Witte chocola, melkchocola en nougatchocolade zijn niet gezond omdat ze erg weinig of geen cacao bevatten.
Ook voorgefabriceerde chocolademelk uit de supermarkt is niet gezond. In donkere, bittere, pure chocola zit de meeste cacao. Zoals we hebben gezien is cacao is een stof met allerlei gezonde eigenschappen.

 

Conclusie

Pure chocolade is veel gezonder voor een mens dan tot voor kort werd gedacht. 72 procent pure chocolade of meer bevat bijzonder goede bestanddelen, zoals bijvoorbeeld anti-oxidanten en licht stresswerende mineralen.

Maar….van chocolade kun je toch in gewicht aankomen. Ook hier is het sleutelwoord dus; met mate!

Geen opmerkingen: