dinsdag 11 december 2012

Heerlijke Slanke Hapjes voor de Feestdagen


De feestdagen komen er weer aan! Hoe ga jij die overleven? Met deze lekkere, gezondere hapjes! Het eerste recept bevat Superfood Peulvruchten. Dit uitermate gezonde voedingsmiddel staat in december centraal bij De Appelboom. Lekker en gezond, veelzijdig en... boordevol voedingsstoffen!

Lees ook dit stukje met tips en trucs voor de feestdagen.







Geroosterde puntjes met hummus

Ingrediënten voor 8 hapjes:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel shoarmakruiden of paprikapoeder
  • 2 pitabroodjes
  • 1 blik kikkererwten (ca. 400 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels gehakte koriander (vers of uit de diepvries)
  • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ½ theelepel chilipoeder of paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1 citroen
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de olie met de shoarmakruiden of paprikapoeder. Snijd de broodjes overlangs open en snijd de helften in vieren.
  2. Bestrijk ze met de kruidenolie. Leg ze met de oliekant naar boven op een bakplaat en rooster ze in het midden van de oven in ca. 10 minuten goudbruin en krokant.
  3. Giet de kikkererwten af, spoel er koud water over en laat ze goed uitlekken. Pel het teentje knoflook.
  4. Pureer de erwten met knoflook, mayonaise, koriander, komijn, chilipoeder en peper en zout tot een dikke pasta.
  5. Verdeel de hummus over de pita puntjes. Leg deze op een schaal met de in partjes gesneden citroen.
Tips:
De hummus smaakt ook lekker bij tortillachips.
Maak van de hummus een dip door er 2-3 eetlepels dikke yoghurt door te roeren. Heerlijk met stengels bleekselderij, wortel, radijs of roosjes bloemkool of broccoli.

Bron: Boodschappen 12 – 2006
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Voedingswaarde per persoon: 136 kcal




Aziatische zalmfilet

In vette vis, waaronder zalm, zitten essentiële omega-3-vetzuren. Dit recept voor geglaceerde Aziatische zalmfilet is dan ook zeer geschikt  om een portie goede vetten binnen te krijgen. Een bijkomend voordeel: dit zalmgerecht is niet alleen gezond, maar ook nog eens erg smaakvol.

Ingrediënten voor 8 porties
Je kunt voor dit gerecht iedere willekeurige zalmfilet (uit de vriezer) nemen. De verse, wilde (Noorse of Schotse) zalm is echter een absolute aanrader.
450 gram verse zalmmoten of zalmfilets in 8 stukken verdeeld
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel versgemalen gember (of uit een potje)
60 milliliter Japanse sojasaus
1 teen geperste knoflook
½ eetlepel chilisaus
2 eetlepels fijngehakte sjalotten
1 eetlepel limoensap
Enkele druppeltjes olijfolie

Bereidingswijze
Meng de ahornsiroop, sojasaus, chilisaus, limoensap, sjalotjes, gember en knoflook in een grote sluitzak. Voeg de zalm toe aan het mengsel in de zak. Sluit de zak terwijl je eventuele overtollige lucht eruit drukt en leg de zak gedurende 10 minuten in de koelkast.
Verhit een grillpan en doe er een paar druppeltjes olijfolie in. Haal de zalm uit de zak en bewaar de marinade. Leg de zalm in de grillpan. Bak de zalm met de huid naar beneden gedurende 7 tot 8 minuten en nog 1 tot 2 minuten op de andere kant. Bestrijk de zalm regelmatig met een eetlepel van de marinade tijdens het grillen.
Voedingswaarde per portie : 117 kcal

Toscaans volkorensneetje met tomatensausje

Ingrediënten voor 8 hapjes:
  • 4 sneetjes volkorenbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 4 gedroogde tomaten op olie
  • 50 ml olijfolie 
  • versgemalen (zwarte) peper
  • zout
  • 3 trostomaten
  • 12 groene olijven met piment
  • 8 plakjes  feta dungesneden
Bereiding:
  1. Rooster de sneetjes brood licht en snijd ze diagonaal door. Pel het teentje knoflook en hak het fijn. Pel de ui en snijd deze in smalle ringen.
  2. Snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng knoflook, gedroogde tomaat, peper en zout door de olijfolie. Snijd de trostomaten in dunne plakjes. Hak de olijven fijn.
  3. Verdeel het tomatenmengsel met een lepeltje over het brood. Beleg het brood met de plakken feta, plakjes tomaat, uien ringen en gehakte olijven. Serveer de sneetjes op kleine bordjes of samen op een grote platte schaal.
Bron: Boodschappen 12 – 2006
Bereidingstijd: ca. 25 minuten
Voedingswaarde per hapje: 186 kcal




Cocktailtomaatjes gevuld met sardine tapenade

Ingrediënten voor 8 hapjes:
  • 8 cocktailtomaten
  • Zout
  • 2 blikjes sardines (ca. 120 g per blikje)
  • 100 g groene olijven zonder pit
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel gehakte basilicum (vers of uit de diepvries)
  • versgemalen (zwarte) peper
  • 75 g gemengde fijne bladsla
Bereiding:
  1. Snijd aan de bovenzijde van de tomaten de kapjes eraf. Hol de tomaten uit. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en zet ze omgekeerd op een bord.
  2. Giet de sardines af en verwijder de graatjes.
  3. Pureer de sardines, olijven, kappertjes, citroensap, olijfolie, basilicum en peper tot een dikke pasta.
  4. Vul de tomaten met deze tapenade. Serveer ze op een schaal met fijne bladsla.
Tips:
Maak de tapenade iets pittiger door er 4 ansjovisfilets aan toe te voegen.
Vervang de sardines door 150 gram feta en maak er zo een vegetarische tapenade van.

Bron: Boodschappen 13 – 2006
Bereidingstijd: ca. 25 minuten
Voedingswaarde per hapje: 91 kcal





Garnalen spiesje met chilisaus

Ingrediënten voor 8 hapjes:
  • 500 g gekookte cocktailgarnalen
  • 200 g cherry-/kerstomaten
  • 8 spiesen of houten satéprikkers
Voor de chilisaus:
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1 pak gezeefde tomaten (500 g)
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
Bereiding:
  1. Laat de garnalen ontdooien.
  2. We beginnen met de saus. (Dit kan ook een dag van tevoren). Pel de ui en teentjes knoflook en hak ze fijn. Halveer de pepers en snijd ze zonder zaadjes fijn.
  3. Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui, knoflook en peper 3 minuten. Voeg chilipoeder, koekkruiden, gezeefde tomaten en bruine basterdsuiker toe.
  4. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten zachtjes inkoken. Laat de saus afkoelen.
  5. Halveer de tomaatjes. Rijg ze afgewisseld met garnalen aan de spiesen. Leg deze op een schaal. Serveer de chilisaus er apart bij.
Tips:
* Vervang de cocktailgarnalen eens door blokjes tonijnsteak. Deze blokjes dienen vooraf geroosterd te worden.
* vervang de cocktailgarnalen door stukjes feta, stukjes paprika, blokjes mozzarella.
* Een knoflook-kruidensausje van milde kwark met geperste knoflook, peper, zout, gehakte tuinkruiden zoals peterselie en bieslook is er ook heel lekker bij.

Bron: Boodschappen 13 – 2006
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Voedingswaarde per hapje: 107 kcal




Geen opmerkingen: