maandag 3 december 2012

Veggie Bruine Bonenschotel


Deze bruine bonenschotel is een eenvoudig maar heerlijk recept dat het hele gezin gisteravond met smaak gegeten heeft. Normaal wil mijn man overal vlees bij, maar gister heb ik hem daar niet over gehoord. Toch een teken dat hij het niet heeft gemist bij dit gerecht. Dat is een mijlpaal! 

Ik hoop dat er meer mensen zullen zijn die eens een dagje zonder vlees willen eten. Dit recept biedt dan een gezond alternatief met heel veel voedingsstoffen: voldoende koolhydraten, ruim voldoende plantaardige eiwitten en tevens veel vezels. Ik gaf iedereen een Schattig Knoflook Knoop Broodje erbij, een beetje aangepast van het recept van de Bakparade


Nodig voor de Bonenschotel:
  • 3 uien (gesnipperd)
  • 1 appels (in stukjes gesneden)
  • 2 el citroensap
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 groot blik (biologische) bruine bonen (niet uitgelekt) of 200 gr gedroogde bonen; lees hier hoe je ze vervolgens kunt bewerken
  • 4 kruimige aardappels
  • 1 dl sojamelk (warm)
  • 40 g geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak
  • 1 ingevette ovenschaal van 2 
Nodig voor de Schattige Broodjes:
  • 2 tl gedroogde gist
  • 180 ml lauwwarm water
  • 215 gr tarwebloem
  • 100 gr volkoren meel
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie + 1/2 el voor het invetten van de kom
  • 1 tl peterselie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
De broodjes bereiden: 

We beginnen met de broodjes omdat het deeg tussendoor moet rusten.

  1. Doe de gist met 4 el van lauwwarme water in een klein kommetje. Laat even staan en roer goed om zodat de gist oplost.
  2. Doe de bloem en zout in een grote kom en maak hier een kuiltje in. Giet hier de gist, het water en de olijfolie in. Maak hier een deeg van.
  3. Let het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed totdat het glad en elastisch is, ongeveer 5 minuutjes.
  4. Maak een bal van het deeg, leg in een ingevette kom en draai hem rond zodat de hele bal bedekt wordt met olie. Dek af met een theedoek en laat 1 uur tochtvrij rijzen (bv in de magnetron of in de kast zetten).
  5. Sla het deeg in en kneed de knoflook en de peterselie erdoor. Rol vervolgens uit tot een dikke deeglap en snijd er repen van. Rol de repen tussen je handen tot slierten en leg er een knoop in (de mijne leken wel drolletjes volgens mijn oudste dochter, dat kwam omdat ik er geen fatsoenlijke knoop in kreeg; waarschijnlijk had ik ze langer moeten maken).
  6. Leg de knopen op de bakplaat en bak 10-12 minuten op 225ºC totdat ze lichtbruin zijn.
          Ik kreeg hier 12 broodjes uit. Hiervan smikkelden we er 4 bij het avondeten, de andere 8 
          hebben we vandaag opgegeten. Per broodje: 106 kcal.


De Bonenschotel Bereiden:

Deze kun je bereiden na stap 4 van de broodjes. Als de ovenschotel dan klaar is, dek je hem af met aluminiumfolie, zet de oven 5 ºC hoger en dan kun je broodjes bakken.

  1. De aardappels schillen en in ca. 20 minuten gaar koken.
  2. De uien, kerriepoeder, tijm en rozemarijn 3 minuten fruiten.
  3. Toevoegen: de appel, bruine bonen + bonenvocht en het citroensap. Dit 5 minuten doorwarmen.
  4. Maak van de gekookte aardappels een luchtige puree met de warme melk. Breng de puree op smaak met peper en zout.
  5. Schep het bonenmengsel in de ingevette ovenschaal.
  6. Verdeel hierover de aardappelpuree en strooi hierover de kaas.
  7. Laat de schotel in een voorgewarmde oven (220ºC) in ca. 30 minuten goudbruin worden.
Per portie: 388 kcal.



Geen opmerkingen: