Peulvruchten horen tot de Superfoods, omdat ze goed zijn voor je gezondheid; ze bevatten anti-oxidanten, vitames en mineralen. Ze verlagen het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes en osteoporose. Ze zijn goedkoop en de teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. Genoeg redenen om deze wonderballetjes de vriend te houden!
Black eyed peas
Het advies is om minimaal 2 ons groente
per dag te eten. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert daarnaast dagelijks
30 gram peulvruchten, noten
en/of zaden te eten. Zelf neem ik dagelijks een portie gemengde noten met een
glas tomatensap als tussendoortje, en staan elke dag wel peulvruchten (of
peulvruchtproducten) oftewel Superfoods op het menu.
Bijpassend muziekje voor op de achtergrond....
Wat is een peulvrucht eigenlijk?
Een peul is een vrucht waarin zich een of meer zaden
bevinden. In de keuken worden met peulvruchten meestal de zaden die in peulen
groeien bedoeld. Deze zaden kennen we als erwten, bonen en linzen. Maar ook
pinda's vallen onder de peulvruchten. In de meeste gevallen worden alleen deze
zaden gegeten, maar soms ook de peulen zelf zoals bijvoorbeeld bij snij- en
sperziebonen en peultjes.
Peulvruchten zijn verkrijgbaar in drie varianten: vers, gedroogd en al gaar in pot, blik of bevroren.
Peulvruchten zijn verkrijgbaar in drie varianten: vers, gedroogd en al gaar in pot, blik of bevroren.
Plantaardige eiwitten
Peulvruchten zijn goede vleesvervangers omdat er veel eiwitten en ijzer in zitten. Bovenstaande wekt wellicht de indruk dat de eiwitten van peulvruchten altijd direct vergelijkbaar zijn met de eiwitten van vlees. Plantaardige eiwitten zijn niet hetzelfde als dierlijke eiwitten. In eiwitten zitten aminozuren. In vlees zitten ALLE benodigde aminozuren. Plantaardige eiwitten bevatten ze niet allemaal, maar peulvruchten tezamen met granen weer wel. Eet dus in combinaties. Bijvoorbeeld bruin brood met pindakaas of zilvervliesrijst met bonen. Je hoeft de combinatie niet tegelijkertijd te eten, maar bijvoorbeeld gedurende de dag. In peulvruchten zitten meer vezels dan in de meeste volkorenproducten.
Peulvruchten zijn in te delen in 5 groepen
- Verse peulvruchten: doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband.
- Gedroogde peulvruchten: bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, rode nierbonen, spliterwten en zwarte nierbonen.
- Kiemen: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé en tuinkers.
- Sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu.
- Pinda’s.
Hoe maak je ze klaar?
Gedroogde peulvruchten moet je eerst een
tijdje onder water zetten voordat je ze kookt. Meestal staat op het pakje de
indicatie van de week- en kooktijd. De meeste mensen (met veel tijd) die ik
ken, zetten ze gewoon een nacht weg in een grote bak met 3 x zoveel water als
het gewicht van de peulvruchten.
Hoe langer je ze
laat weken, hoe meer je de kooktijd verkort. Niet alle peulvruchten moet
je overigens weken, linzen kun je bijvoorbeeld zo afkoken.
Giet het water altijd goed af en spoel de
peulvruchten goed. Zet ze dan op het vuur met vers water en kook ze af, zonder
zout. Zout toevoegen levert kapot gekookte peulvruchten op en bevordert
winderigheid. (Mensen die veel laten ‘vliegen’ na het eten van
peulvruchten hebben dus zout in het kookwater gedaan).
Schep eventueel schuim dat tijdens het
koken ontstaat, af met een lepel of schuimspaan. Kooktijden zijn altijd
indicatief. Want de garing van de peulvrucht is afhankelijk van de
ouderdom én de weektijd. Zorg wel dat de peulvruchten goed gaar zijn, want
rauwe peulvruchten bevatten een giftige stof, lectine.
Soorten
Er bestaan honderden varianten peulvruchten. Tijdens mijn zoektocht naar de verschillende soorten, kwam ik er tegen en werden me namen genoemd waar ik niet eerder van had gehoord.
De in West-Europa meest bekende schijnen te zijn:
Adukibonen
Borlottibonen
Boterboontjes
Butterbeans
Bruine bonen
Citroenbonen
Doperwten
Friese woudbonen
Gele erwten
Grauwe erwten
Groene erwten
Kapucijners
Kievitsbonen
Kikkererwten
Kogelbonen
Kouseband
Krombekken (witte boon)
Limabonen
Linzen (rood, blond, groen, bruin, berglinzen, Dupuis, de Puy)
Mungbonen
Olifantsbonen (limabonen)
Peultjes
Pronkbonen
Rode nierbonen
Rozijnerwten
Snijbonen
Sojabonen
Sperziebonen
Spikkelbonen (kievitsbonen)
Spliterwten (= gehalveerde groene of gele erwten)
Tuinbonen
Witte bonen
Wonderbonen
Zwarte bonen
Zwarte nierbonen
Zwarte-ogenbonen
Zwarte schildpadbonen
Borlottibonen
Boterboontjes
Butterbeans
Bruine bonen
Citroenbonen
Doperwten
Friese woudbonen
Gele erwten
Grauwe erwten
Groene erwten
Kapucijners
Kievitsbonen
Kikkererwten
Kogelbonen
Kouseband
Krombekken (witte boon)
Limabonen
Linzen (rood, blond, groen, bruin, berglinzen, Dupuis, de Puy)
Mungbonen
Olifantsbonen (limabonen)
Peultjes
Pronkbonen
Rode nierbonen
Rozijnerwten
Snijbonen
Sojabonen
Sperziebonen
Spikkelbonen (kievitsbonen)
Spliterwten (= gehalveerde groene of gele erwten)
Tuinbonen
Witte bonen
Wonderbonen
Zwarte bonen
Zwarte nierbonen
Zwarte-ogenbonen
Zwarte schildpadbonen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten