zondag 9 december 2012

Adukibonen lasagna




      Heerlijk, heerlijk, heerlijk, deze lasagne van adukibonen. De adukiboon is een kleine donkerrode, ronde boon afkomstig uit Japan. In China geldt de adukiboon als een geluksbrenger en vormt hij een geliefd onderdeel van een feestelijke maaltijd. Adukibonen hebben een verfijnde, enigszins zoete smaak en worden gekookt - vaak in combinatie met rijst - gegeten.  
      De adukiboon wordt ook wel de afslankboon genoemd, omdat ze vol voedingsstoffen  zit, zoals vezels, vitamine B-complex, ijzer, mangaan en zink en toch maar weinig calorieën leveren. Hierdoor zijn ze meteen een zeer goede vleesvervanger.





Dit heb je nodig:



8 velletjes volkorenlasagne
1 el olijfolie 
zout 
2 tenen knoflook, fijngehakt 
225 g gekookte adukibonen 
1 groene paprika, zaadlijsten verwijdert en gehakt 
400 g tomaten uit blik, gehakt 
1 el tomatenpuree 
1 tl gedroogde basilicum 
1 tl gedroogde oregano 
shoyu (Japanse sojasaus) of zout 
versgemalen peper 
verse kruiden ter garnering 

Voor de saus: 
2 el vloeibare margarine 
25 g volkoren bloem 
4,25 dl. melk of sojamelk 
50 g (1/2 bolletje) mozzarella in heel dunne plakjes

Zo maak je het:

    *   Laat de adukibonen 24 uur weken. Kook ze 45 minuten.
1.    *   Kook de lasagne als op de verpakking. Giet af en leg de vellen naast elkaar om ze te laten afkoelen en om plakken te voorkomen. 
2.      * Fruit het uitje in de olie tot deze glazig is.  Voeg vervolgens de knoflook toe. Voeg de bonen, paprika, tomaten, tomatenpuree en gedroogde kruiden toe.
3.      * Roer alles goed door elkaar. Laat het geheel 10 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn. Roer af en toe. Voeg de shoyu of zout toe en breng het geheel op smaak met peper. 
4.    *  Maak de saus door de margarine, bloem en sojamelk. Dit al roerend, langzaam aan de kook te brengen. Dek de pan voor een deel af als het mengsel dikker wordt. Roer regelmatig en laat het zo wat 6 minuten zachtjes koken. Breng het geheel op smaak met peper en zout. 
5.    *  Leg de lasagne in laagjes in een ingevette ovenschaal. Hanteer hierbij deze volgorde: de helft van het bonenmengsel, de helft van de pasta, de rest van het bonenmengsel en de overgebleven pasta. Giet de saus over de schotel en beleg met dunne plakjes mozzarella.
6.   *   Bak de lasagne ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ºC tot de bovenlaag goudbruin is. Garneer met de verse kruiden.

Levert per portie 449 kcal.


Lekker met een frisse, groene salade en knapperig vers brood bv de Schattige Knoflook Knoop Broodjes uit dit lekkere Veggie Bonenrecept.

Geen opmerkingen: