zaterdag 8 december 2012

Chili sin Carne


Ik ben gek op Chili! Heerlijk, zo'n pittige mexicaanse schotel. Maar...dan wel zonder vlees. Chili Con Carne betekent: bonen met vlees. De naam veranderd in dit recept dus van Chili Con Carne naar Chili Sin Carne, want Sin betekent 'zonder' in het Spaans.
Deze Chili Sin Carne is gemaakt met Kidneybonen. Dit zijn niervormige boontjes. Ze zijn donkerrood van kleur en ze zijn wat steviger en zoeter dan bruine bonen. Onderaan dit bericht vind je er meer algemene informatie over.





Voor Chili kun je allerlei soorten bonen gebruiken natuurlijk, dus als je eerst je bruine bonen op wilt maken of als je kleine kindjes hebt en kiest voor witte bonen in tomatensaus; be my guest.
Uiteraard is dit een vegetarisch gerecht, maar als je peulvruchten in een schotel gebruikt, heb je - qua eiwitten -  het vlees helemaal niet nodig. En…het zit boordevol vezels! 




Dit heb je nodig:

2 uien gesnipperd
1 teentje knoflook in plakjes
1 rode paprika in smalle reepjes
1 winterwortel in stukjes
2 el olijf olie
1 klein blikje tomatenpuree
chilipoeder naar smaak (en als je van pittig houdt; Hot Chilipoeder!)
1 el koriander
2 potjes kidneybonen (ik nam de bio) of 200 gr gedroogde kidneybonen
300 g Mexicaanse groenten (erwtjes, mais, paprikastukjes, etc.)
een scheutje groentebouillon
zout
peper
en voor de zoetekauwen onder ons: 4 el tomatenketchup

Bereidingswijze :

Verhit de olie in een braadpan en fruit daarin ui, knoflook, paprika en wortel enkele minuten. Voeg de tomatenpuree en chilipoeder toe en bak al omscheppend een minuut of 2.
Spoel de bonen en Mexicaanse groenten af onder de kraan en voeg toe. Als je ervan houdt, voeg dan nu de tomatenketchup toe. Doe er daarna een hoeveelheid bouillon toe, maar het moet wel nog een stevig geheel blijven. Laat een kwartier doorwarmen en roer af en toe.

Dien het gerecht op met bijgerechten zoals volkoren stokbrood, volkoren pasta of zilvervliesrijst, en een frisse salade.

Voedingswaarde per portie (zonder bijgerechten en salade):
kcal:           428
Eiwit gr.:      23  
Vezels gr.     24

Voedingswaarde per portie (zonder bijgerechten en salade) met
tomatenketchup:

kcal:           441
Eiwit gr.:      24  
Vezels gr.     25

Tips 
1.      Als je kiest voor een blik witte bonen in tomatensaus maakt dit het gerecht iets zoeter (handig voor kleinere kinderen).
2.      Je kan het zoete effect ook krijgen door ketchup toe te voegen naar smaak.
3.      Dit eenpansgerecht smaakt de volgende dag nog lekkerder! (De smaken hebben zich dan goed kunnen mengen).

Algemene informatie over Kidneybonen
Kidneybonen of rode nierbonen zijn peulvruchten en ze worden gegeten als groente. De kidneyboon komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. De keuken daar heeft vele traditionele gerechten waarin kidneybonen gebruikt worden.

Kidneybonen hebben een roodbruine kleur. De bonen hebben een licht zoete smaak. De boon heeft, uiteraard, de vorm van een nier. De Engelse naam “kidney”wordt meer gebruikt dan de Nederlandse “rode nierboon”. Er zijn witte, bruine en zwarte soorten, maar de rode kidneyboon is de meest geliefde. De bonen worden voornamelijk gedroogd of geconserveerd in blik of glas verkocht in de supermarkt, bij de groenteman en in de Oosterse supermarkt. Gedroogde bonen hebben een lange bereidingtijd. Ze moeten een dag van tevoren geweekt worden en vervolgens minimaal een uur gekookt. De voedingswaarde van bonen uit blik of glas is gelijk aan de gedroogde peulvruchten die worden geweekt en gekookt. In kidneybonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. De kidneybonen in pot, blik en in de diepvries zijn niet meer rauw en kunnen gewoon gegeten worden.

Kidneybonen of rode nierbonen zijn erg voedzaam en zijn door het aanwezige eiwit, ijzer, en vitamine B een goede vleesvervanger. Kidneybonen worden daarom ook veel toegepast in de vegetarische keuken.

Geen opmerkingen: