zondag 30 juni 2013

Pesto....Heerlijke Smaakmaker met Gezondere Broodnodige Vetten!

Pesto is een saus die wordt gemaakt van basilicum (groen) of zongedroogde tomaten (rood); als smaakmaker. Pesto wordt vaak verward met of ondergebracht bij de tapenades, maar die bevatten olijven. Pesto is ook fijner van structuur dan tapenades. De saus heeft allerlei heerlijke toepassingen: op toast, bij pasta, of als smaakmaker in salades, op pizza of broodjes. Het lekkerste is de zelfgemaakte pesto! Kijk voor recepten helemaal onderaan dit blog.



Er is nogal wat te doen over pesto. Ik zal een aantal reacties over pesto met jullie delen, zodat je zelf je oordeel kunt vellen. Daar gaan we:

Mijn oordeel:

Zelfgemaakte Pesto (zowel rood als groen) is een heerlijke smaakmaker waar je je brood mee kunt besmeren, bv op een stukje geroosterd brood bij een heerlijke heldere groentesoep. Of als saus over volkoren pasta. Of over met mozzarella gebakken tomaten. Of op een toastje. Of als basis op een zelfgemaakte pizza met veel groenten. Bestrijk visfilet voor het grillen met pesto . Geef een eenvoudig te maken groenten- of tomatensoep meer smaak met een theelepeltje pesto. Roer een lepeltje pesto door wat soja- yoghurt en roer deze dressing door een salade (van bv aardappelen, boontjes, erwtjes, komkommer en/of tomaat). Gebruik pesto als dip voor rauwkost. Lekker en gezond! Veel vet? Absoluut! Maar het is wel goed vet, want we voegen onverzadigd vet van olijfolie van de eerste koude persing toe (onverzadigd is oke). En we vervangen de kaas door
edelgistvlokken! We voegen allerlei heerlijke natuurlijk ingrediënten toe die de smaak telkens verrassend anders maakt. Kijk voor een aantal recepten helemaal onderaan dit blog.

Redactie Margriet.nl:
Ben jij ook dol op deze Italiaanse delicatesse?
Pesto lijkt zeer onschuldig, maar hoe tomaat rood of kruidig groen deze saus er ook uitziet, het levert behoorlijk wat calorieën. Moet je de pesto tijdens het afvallen laten staan?
Wat is pesto?
Pesto is een mengsel van verse basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, rauwe gesnipperde knoflook en olie. Deze smaakmaker kun je gebruiken als marinade voor vlees of vis, bij groenten, pasta, tussen je tosti of op een toastje!
Wist je dat: de naam pesto komt van ‘pestare’, wat stampen betekent, omdat alle ingrediënten met een vijzel fijn worden gemaakt?
Is pesto gezond?Een eetlepel (10g) pesto bevat 45 calorieën. Dat klinkt weinig, maar je giet al snel een half potje bij de macaroni. Dat maakt jouw bord pasta 100 calorieën rijker! Dit Italiaanse kruidensausje is niet erg vriendelijk voor je figuur. Toch levert het wel een hoop gezonde vetten.
Maar liefst 92% van de calorieën komt uit vet. De onverzadigde vetten uit olijfolie helpen je cholesterolgehalte gezond te houden en beschermen je tegen hart-en vaatziekten. Vitamine E is super belangrijk voor je weerstand en gaat huidveroudering tegen!
Mag pesto tijdens het lijnen?Pesto is absoluut geen slankmaker. Toch is een volkoren sandwich met pesto en tomaat op z’n tijd super gezond en erg lekker! Tijdens het afvallen hoef je pesto dus niet uit je dieet te verbannen, zolang je er maar niet te veel van gebruikt.

kassa.vara.nl:

BERTOLLI PESTO ALLA GENOVA van UNILEVER (09 januari)


Deze pesto is helemaal niet volgens traditioneel Italiaans recept bereid, want het bevat


hoofdzakelijk cashewnoten en slechts een paar druppels olijfolie. En verder zitten er nog


aardappelen, melkeiwit, zuurteregelaar en geur- en smaakstoffen in. Een traditioneel


Bertolli-recept van Unilever dus.


De jury onder voorziterschap van Pierre Wind vindt dit ook een misleidend product, het


heeft namelijk weinig van doen met echte Italiaanse pesto, maar omdat dit niet heel erg

ongezond is en niet al te vaak of veel gegeten wordt, is het niet genomineerd.






Recepten:

 
Rode Pesto
1 flinke bos verse basilicum
ca. 200 gram zongedroogde tomaten op olie (olie afgieten!)*
3 teentjes knoflook
3 flinke volle eetlepels langwerpige pijnboompitjes (de dikke variant met de donkere punt zorgt voor een bittere nasmaak).ca. 3 el edelgistvlokken (natuurvoedingwinkel)
scheutje witte wijnazijn
net zoveel olijfolie tot de pesto onder staat

Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie door elkaar, bijvoorbeeld in de blender, en giet er steeds kleine beetjes olijfolie bij totdat de pesto de gewenste dikte heeft.
Schep in een potje die goed af is te sluiten en giet er nog wat olijfolie over zodat alles onder staat. Zo is de pesto minstens een maand goed houdbaar.
                             
Deze pesto is goed in te vriezen (bijvoorbeeld in de ijsblokjesvorm).

* Deze tomaten kun je ook heel gemakkelijk zelf maken: 1 doosje cherrytomaten of een tros pomodorotomaten (lekker vol van smaak) in 1 laag in een ovenschaal, 1-2 el Italiaanse kruiden erover en 1-2 el olijfolie. Lekker 30 minuten in de oven onder af en toe roeren. Heeeeeerlijk! Ook lekker als bijgerecht! En je weet natuurlijk wat je eet...



Groene pesto
1 flinke bos basilicum
2 teentjes knoflook
2 flinke volle el langwerpige pijnboompitjes  (de dikke variant met de donkere punt zorgt voor een bittere nasmaak).
net zoveel olijfolie tot de pesto onder staat
ca. 2 el edelgistvlokken (dit is een kaasvervanger verkrijgbaar in de natuurvoedingwinkel. Onderaan 
dit blogbericht lees je meer over edelgistvlokken.)

Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie door elkaar, bijvoorbeeld in de blender, en giet er steeds kleine beetjes olijfolie bij totdat de pesto de gewenste dikte heeft.
Schep in een potje die goed af te sluiten is en giet er nog wat olijfolie over zodat alles onder staat. Zo is de pesto in de koelkast minstens een maand goed houdbaar.
                             
Deze pesto is trouwens ook goed in te vriezen (bijvoorbeeld in de ijsblokjesvorm).


Dit zijn de twee basisrecepten.
Voeg eventueel tijdens het blenden aan deze heerlijke smeersels toe:

50 gram gepelde walnoten, 70 g witte amandelen, 2 eetlepels gedroogde rozemarijnpoeder,
50 gram hazelnoten, 1 sjalotje in dunne ringetjes (even bakken en meeblenden), 1 ontpitte dadel, 1 gedroogde abrikoos, een handje rozijntjes, 1/2 geprakte avocado (de rest bewaren met de pit in een luchtdichte doos; dan verkleurd de avocado niet), 1 tl gedroogde komijn, 1 tl gedroogde dille, 1/2 tl cayennepeper, 1/4 rode paprika in hele kleine stukjes (even bakken en meeblenden), enz. enz. enz. De mogelijkheden zijn eindeloos!



 




Juli en Augustus: geen Specials Superfoods, wel Free Choices

Juli en Augustus zijn een paar drukke maanden; de kinderen sluiten een schooljaar af, en bereiden zich voor op een nieuw, spannend jaar met nieuwe kinderen in de klas, nieuwe juffen en meesters en misschien zelfs wel een nieuwe school!

 Zelf hebben we het deze periode ook druk met organiseren: van vakantiekoffer inpakken, tot leuke spullen voor het nieuwe schooljaar van onze kids kopen. We hebben het 's avonds drukker, want de kinderen mogen langer opblijven; ze hoeven niet echt op tijd naar bed, dus we zijn langer met hen bezig. In al die bedrijvigheid (en in de vakantie-tijd) willen we natuurlijk wel gezond blijven eten.



Daarom zet ik deze maanden geen speciaal superfood in the spotlight, maar gewoon wat lekkere, gezonde recepten die snel klaar zijn, of waar je juist lekker lang de tijd voor kunt maken. Of het zijn juist anti-stress recepten die ik blog! Anti-stress recepten? Ja hoor! Ze bestaan echt. Het zijn vooral recepten waarbij je je handen vies gaat maken; lekker kneden en zo. Ik noem ze the Free Choices.  



Dussss.....voor iedereen alvast een hele fijne vakantie en tot Free Choice!

Groetjes,
Vivian


woensdag 19 juni 2013

Gezondere Poffertjes met Superfood Frambozen Saus van Agar agar

Mijn dochter van bijna 9 jaar leest graag nog de Okki. Hierin stond een test over welk voedsel ze het liefst zou willen eten op haar verjaardag. Ze vulde in: poffertjes. Ik smolt zowat weg, want de frietjes liet ze links liggen! Ik sprong meteen op voor een recept voor poffertjes voor straks tussen de middag. Om alvast te oefenen, zeg maar. Maar ik zou natuurlijk geen gewichtsconsulente zijn als ik niet zou proberen om gezondere poffertjes te maken...





Dit heb je nodig voor ca. 40 gezondere poffertjes:
* 100 gr volkoren meel
* 1 rijpe banaan
* 1 tl bakpoeder
* 1 tl natriumcarbonaat of extra bakpoeder
* 150 gr sojamelk
* snuf zeezout
* 1 poffertjes pan
* ca. 2 el olijfolie om in te vetten

Dit heb je nodig voor de saus:
* 200 gr frambozen (diepvries is goed genoeg voor een overheerlijke saus)
* 1 tl agavesiroop
* water
* 2 el vers sinaasappelsap
* 1 gr Agar agar poeder *)

Zo maak je het:

Doe de sojamelk met de banaan in de blender.
Meng alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en voeg de bananen-sojamelk toe. Goed roeren.
Vet de poffertjes pan in met een kwastje of een stukje keukenrol met de olijfolie en zet op het vuur.
Vul de kuiltjes met een sauslepel met het poffertjesmengsel en bak zo alle poffertjes.

Neem een pannetje en doe hier 1 dl koud water in en de agar agar. Breng langzaam, onder voortdurend roeren, aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Neem van het vuur.
Neem een ander pannetje en doe hier de frambozen in en zet ze op in een bodempje water. Hier moet je even bij blijven; de saus verbrandt heel snel. Breng aan de kook. De frambozen worden al snel zacht. Voeg lepel voor lepel de Agar agar toe. Kook de framboosjes enkele minuutjes en voeg het sinaasappelsap toe. Neem de pan van het vuur en voeg de agavesiroop toe.

*) Agar agar poeder:

 Op http://www.gekruid.com/agaragar.html vond ik de volgende informatie over Agar agar:

Kleurloze en smaakloze bindingskracht

Agar agar gebruik je als geleermiddel en bindmiddel. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine. Agar agar is afkomstig van een alg. Agar agar poeder is wit. Het is kleurloos en smaakloos. De bindkracht is 5 keer zo sterk als die van gelatine.

Waarvoor kan je agar agar gebruiken?

Als plantaardig alternatief voor gelatine.
Als bindmiddel voor soep.
Als geleermiddel bij het maken van confituren en gelei.
Als bindmiddel voor bij ijs en Japanse nagerechten zoals anmitsu.
Als vervanger voor calorierijke producten bij de bereiding van dieetvoeding.

Waarom Agar agar gebruiken in plaats van gelatine?

Agar agar is vegetarisch en 100% natuurlijk.
Hoge voedingswaarde, rijk aan vezels.
Agar agar stijft sneller op (al vanaf 35°C), bij gelatine is dit pas vanaf 20°C.
Bereidingen met agar agar blijven ook uit de koelkast stijf.
 
Disclaimer: We kunnen niet verantwoordelijk worden geacht voor het gebruik van onze producten. De informatie op onze site is enkel ter informatie en is niet bedoeld als advies of als gebruikshandleiding. De informatie op deze site vervangt niet het advies van een arts of apotheker. Raadpleeg bij ziekte, twijfel of gebruik van geneesmiddelen steeds je arts. Waarom dit bericht?

Gebruik

Agar-agar geleert ongeveer twee keer sterker dan gelatine. Agar poeder moet je slechts enkele minuten koken.
Breng agar agar in een beetje koud water onder voortdurend roeren aan de kook tot de agar helemaal opgelost is.
Voeg dit mengsel beetje bij beetje aan je gerecht toe.
Voor een koude bereiding met stijfgeklopte slagroom of eiwit: laat de agar-agar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is voor toe te voegen.

Agar-agar wordt bij afkoeling snel stijf (al rond ong. 35°C). Roer daarom goed, maar niet te lang, wanneer je het mengsel aan de bereiding toevoegt. De opstijving duurt ongeveer een uur (op kamertemperatuur of in de koelkast). Na een aantal uren begint de bindingskracht te dalen.

Hoeveel agar agar moet je gebruiken?

  • 1 gram agar-agar vervangt ongeveer 3 gram gelatine.
  • Een koffielepel agarpoeder komt overeen met 1 soeplepel agarvloken.
  • 1 gram agar-agar laat ong. 1 dl waterige vloeistof geleren.
  • Combineer agar agar met arrowroot voor de verbetering van de vastheid van bepaalde gerechten.


Smakelijk eten!

zondag 9 juni 2013

De lekkerste ijsjes maak je zelf! Met 5x Superfood Framboos en 1x Banaan.

Het zou de komende weken beter weer worden. Stel je voor; je kind komt uit school en wil een ijsje. Maar ja, een magnum bevat 300 kcal, dus dat is een complete maaltijd zonder enige gezonde voedingsstoffen. Zo'n mini-magnum dan. Goed voor 100 kcal. Klinkt al een stuk beter, maar ik zie nog steeds geen enkele gezondere voedingstof. Een waterijsje dan? Hier zitten 50 kcal in en is veruit het gezondste alternatief voor zelfgemaakt ijs. Toch vind ik het leuk om een aantal simpele 'recepten' van fruit ijs te presenteren; mét gezonde voedingsstoffen, zonder kunstmatige geur, kleur, smaakstoffen en zonder toegevoegde suiker. En...je kind heeft zonder mokken meteen een portie fruit op!


1. Het makkelijkste ijsje ooit: Schil een banaan, leg hem in een boterhamzakje 2 uurtjes in de vriezer. Klaar.(uit: Leven Lang Fit kookboek)

2. Balletjes IJs: Doe een stuk of 8 druiven of frambozen in een boterhamzakje en vries minimaal 1 uur in. Klaar is je balletjes ijs! (uit: Femme Vitaal).

3. Superfood Frambozen IJs met banaan. Neem 1 bevroren banaan,  die je 10 minuten van te voren uit de vriezer hebt gehaald, en stop hem in stukken in de blender, voeg een hand bevroren frambozen toe. Blenden maar. Voeg een paar el sojamelk toe als het te vast van structuur is. Klaar.(uit: Leven Lang Fit kookboek).

4. Fruitklontjes. Doe een aantal frambozen en nog wat ander rood fruit in de blender. Vul hier de ijsklontjesvorm mee en zet minimaal 2 uur in de vriezer. Heerlijk als 'ijsje' in een glaasje koud kraanwater of vers vruchtensap! En je hebt zoveel leuke ijsklontjesvormen tegenwoordig! De standaard blokjesvorm is al lang ouderwets; hartjes, visjes, bloemen, cijfers, letters, bedenk het maar en het bestaat! (uit: Sap Gezond en een beetje uit mezelf!)

5. Framboosijsjes. Doe een aantal frambozen en nog wat ander rood fruit in de blender. Vul hier de ijsklontjesvorm mee. Bedek met huishoudfolie en maak in het midden van de vormpjes een klein sneetje in de huishoudfolie. Zet hier ijslolliestokjes in en zet minimaal 2 uur in de vriezer. Klaar. (uit: mijn hoofd)

6. Fruitspiesijsjes. Steek een framboos, een stukje banaan, een aarbei, druif, kiwi op een sate stokje. Herhaal dit totdat het stokje vol zit. Neem een bakje dat kleiner is dan het sate stokje. Hang de fruitspies in het bakje met de punt naar beneden. 2 uurtjes in de vriezer en klaar is je fruitspiesijsje! (uit: een oud Margriet-knipsel)


Allemaal ijsjes vol met vitamientjes!
Smakelijk!

De Appel Superfood voor Februari?


De maand februari wordt de maand van De Appel! Met De Appelboom als naam hoort deze fruitsoort toch ook in de schijnwerpers te staan. Natuurlijk verschijnen er een aantal heerlijke recepten met appel, appelsap, appelmoes, gezondere appeltaart en ….oké, dat blijft een verrassing.




Hollandse appels, lekker om zo in te bijten, maar ook om mee te koken, te roerbakken of gewoon rauw door een salade. De appel is een enorm populaire vrucht. Dit is niet verwonderlijk. Zo heb je ze van knapperig en zuur tot zachter en zoet. Keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Cox, Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst. Tip: er zijn boeren waar je in september/oktober zelf je appels uit de boom kunt plukken! Tegen die tijd zal ik een site doorgeven met de adressen waar dit mogelijk is.



De appel is een lekkere dorstlesser, een vezel-leverancier, en er zitten ook vitamines in verstopt. Verder is de appel goed voor je algemene gezondheid:

1 Gewichtsverlies
Volgens een Brazilliaanse studie leidt het eten van minstens twee appels per dag  tot meer gewichtsverlies dan voor mensen die geen appels eten als ze gezond willen eten. Er zitten allerlei zuren in appels die helpen om vet beter te verteren.


2  Je geheugen; dit werkt beter door appels

Appels zijn goed voor de hersenen. Hersenfuncties zoals het geheugen werken beter als je regelmatig een appel eet. Als je zwaar werk doet waar je je hoofd bij moet gebruiken of je studeert, dan is het extra verstandig een appel te eten. Misschien is het daarom zo dat veel mensen de neiging hebben een appel mee naar school of college nemen. Deze mensen luisteren naar de wens van het lichaam dat vraagt om extra voedingstoffen die leerprocessen beter mogelijk maken.

 

3 Appel kan kanker voorkomen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat appels de volgende kankervormen voorkomen: longkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker. Appelschillen blijken kankerwerende stoffen te bevatten.


 

4 Astma voorkomen

Een moeder die appels eet tijdens de zwangerschap heeft een kleinere kans op een kind met astma. Het drinken van vers geperst appelsap  bij kinderen die astma-patiënt zijn, zorgt ervoor dat de symptomen van astma minder vaak opspelen. Vers geperst appelsap is niet:  pakken, pakjes, flesjes, blikjes, etc uit de winkel; ook niet de zogenaamde troebel gemaakte appelsappen!

5  Botbescherming

Franse onderzoekers ontdekten dat vrouwen in de menopauze beschermd werden tegen botontkalking door het eten van appels.



En toch….wordt de appel niet genoemd in het rijtje Superfoods… 
Hoe kan dat? 

Wat is Superfood?                              

Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend goed voor de gezondheid zijn en die echt aan te raden zijn om je altijd gezond, fit en vitaal te voelen.


Het zijn de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten. 

Ze bevatten veel vitamines en mineralen en nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt. Nou, dat lijkt toch sprekend op een verse appel?

Superfoods zijn:

Havermout, Granen, Lijnzaad, Bosbessen, Wilde zalm, Sinaasappelen,   Spinazie, Soja en Tofu, Noten, Yoghurt, Peulvruchten, Kip en Kalkoen,  Pompoen, Groene thee, broccoli en Tomaten, Frambozen en nu dus ook…De Appel!

Heerlijke Superfood Frambozensalade

Gister was het heerlijk weer! Helaas heb ik hier niet van kunnen genieten, want ik zat bij de praktijkdag Coaching en Gespreksvoering. Maar niet getreurd; nu kan ik me in laten schrijven bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland en dat maakt een dagje binnen zitten helemaal goed!

Het is alweer 9 juni vandaag, dus het is hoogste tijd voor een recept met Superfood Frambozen! Dit keer een lunch voor 2 personen:





Twee ontbijtborden vol met rucola, ijsbergsla, veldsla of een mix hiervan.
Ik schat 1 kleine rode ui in halve ringen, bovenop de sla. 
1/2 verpakking feta of 60 gr geitenkaas in kleine blokjes hierover verdeeld. 
2 el Thousand Island Dressing (zie punt 8 van dit recept) over de salade sprenkelen . 
Met 2 handjes frambozen versieren.
Klaar! 

De combinatie van de rucola met de frambozen is gewoonweg goddelijk! Rucola smaakt een beetje nootachtig en de frambozen zo fluweelachtig zoet...

Beautyfood: De rucola zorgt voor mooie nagels en sterke spieren, de frambozen voor stevige huidcellen, en de olie uit de dressing voor een mooie huid.

Alle ingredienten voor dit recept zijn trouwens verwisselbaar: iedere slasoort is geschikt, je kunt ook lente-ui of gewone ui nemen. In plaats van feta of geitenkaas is mozzarella ook heerlijk, vooral als je de frambozen ruilt voor tomaatjes. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor radijsjes, stukjes paprika, courgette, bolletjes meloen, wat je maar lekker vind. De dressing kun je weglaten of er een andere voor gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos!










     


donderdag 6 juni 2013

Superfood Frambozen Smoothie

Eindelijk lijkt het weer zich te herstellen. Het is heel raar geweest: herfst, winter, herfst, en dan nu eindelijk lente! En dat terwijl het over 2 weken officieel zomer is!

Dit weer, als de zon 's morgens al schijnt, laat je lonken naar een heerlijk, makkelijk, fris ontbijt of lunch met veel gezonde voedingsstoffen dat toch een verzadigd gevoel geeft.

Dames en heren, hierbij presenteer ik u: De Superfood Frambozen Smoothie!



 frambozen

banaan

Sojayoghurt


Dit heb je nodig:
  • 300 gr. frambozen, vers of uit de vriezer
  • 1 banaan in plakjes
  • 500 ml (soja)yoghurt naturel, of vanille als je meer van zoetigheid houdt
  • een handje aardbeien, een perzik in stukjes, een halve mango in stukjes, een uitgelepelde kiwi, of ander zacht fruit
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • deze smoothie hoeft echt geen suiker of zoetstof. Hij is zoet genoeg voor mijn smaak. Als je het toch zoeter wilt, kun je een beetje Stevia of een tl Agavesiroop toevoegen.

Zo maak je het:
Alles in de blender, lekker mixen en verdelen over 4 grote glazen. Klaar!


Neem hier naast een bord (soja)melk met havermout of brinta en je bruist van de energie!

maandag 3 juni 2013

Frambozen...die pluk je toch gewoon lekker zelf!


Na wat gegoogle voor meer informatie over Superfood Frambozen kwam ik op een site terecht van een Frambozenfarm in Meijel waar je zelf je frambozen kunt plukken. Is dat niet het meest verse alternatief? En het leukste en gezelligste uitje met je gezin; eerst frambozen plukken en daarna thuis iets lekkers maken! Als je wilt gaan plukken, willen ze dat je even reserveert.



23 juni is een open dag. Helaas kun je dan nog niet plukken, omdat ze door het slechte weer nog niet rijp zijn. De beheerders verwachten dat je in augustus-september de meeste kans hebt voor een vol bakje frambozen. Het leuke is dat ze de frambozenstruiken niet allemaal tegelijk hebben geplant, waardoor er altijd wel frambozen rijp zijn. Na uitleg over krijg je een emmertje en mag je zelf aan de slag.



Vanaf begin juli is het mogelijk om bakjes frambozen te kopen. Van overrijpe of te kleine frambozen worden jam, vlaai, dressings, frambozenzeep (!) en andere producten gemaakt. Sinds kort hebben ze een winkel in Venlo waar je terecht kunt voor allerlei heerlijkheden. En er is ook een webwinkel.



Voor een kijkje op hun site klik je hier.

zaterdag 1 juni 2013

Heerlijke Gezondere Muffins met Superfood Frambozen

Frambozen zijn Superfood in de maand juni bij Gewichtsconsulente De Appelboom. Ze bevatten veel vitamine C, veel mineralen en veel vezels. En ze smaken heerlijk. En ze leveren ook weinig kcal: slechts 43 per 100gr. Wat een heerlijk begin van de maand juni!

Vanmorgen ging ik naar de winkel om frambozen te kopen voor deze muffins en ik kreeg de ingeving om bij de bakartikelen te gaan kijken. Mijn aandacht werd getrokken door iets op de bovenste plank en daar zag ik Agavesiroop (zie foto) staan. Ik besloot te luisteren naar mijn intuitie en de siroop mee te nemen en daar heb ik geen spijt van gekregen! Wat lekker! En je hebt er maar heel weinig van nodig want het is mierzoet. Ook tijdens het bakken heeft het zijn zoete smaak behouden; de kids hebben vanmorgen gesmuld van deze heerlijke frambozenmuffins met agavesiroop!
Kcal per 100 gr: 312.
Suiker per 100 gr: 406.
Honing per 100 gr: 308.


Agavesiroop:

Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker, maar heeft een veel lagere glycemische index. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven, dat is beter voor je lichaam dan de snelle suikeropname van gewone suiker. Agavesiroop lijkt een beetje op honing. Het heeft dezelfde kleverige substantie, maar is iets dunner. Ook heeft het de kleur van honing. Honing bevat iets minder kcal, maar wel snellere suikers die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, wat niet zo goed is voor je gezondheid. Agave is rijk aan vitamine B,C,D,E, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, zink,selenium en chroom.






Het recept is aangepast van dit december-recept, maar nu met Superfood Frambozen, en nog wat andere ingrediënten.

Dit heb je nodig om deze heerlijke, gezondere muffins te maken:

130 gr volkoren bloem
30 gr havermout
1 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden
1/2 tl natriumbicorbonaat of nog wat extra bakpoeder
snufje zout
15 gr bruine suiker
1 gr stevia
1/2 banaan
50 gr appelmoes
1/2 - 1 el agavesiroop (of maple syrop oftewel Ahornsiroop)
100 gr frambozen, vers of uit de vrieskast in de supermarkt
eventueel een paar el sojamelk

Zo maak je deze jongens:

Zet de oven op 175 ºC.
Meng de bloem met de havermout, de bakpoeder, koekkruiden, zout en bruine suiker in een kom. Doe de banaan, de appelmoes, de agavesiroop en de helft van de frambozen in de blender en blend tot het 1 roze/rood geheel is.
Voeg het frambozenmengsel bij de droge ingredienten en meng goed. Als het te droog is, kun je een beetje sojamelk toevoegen, maar zorg er absoluut voor dat het niet te nat wordt!
Verdeel het deeg over de muffinvormpjes en verdeel de rest van de frambozen over de muffins door ze er gewoonweg in te steken.
20 minuutjes in de oven en je hebt een heerlijk, gezonder tussendoortje/nagerecht/traktatie!

Voor 6 grote muffins.